İstanbul'dan ilham
alan eşsiz tasarım:

İstanbul Yeni Havalimanı

Ekoloji

Ekolojik özellikleri koruyoruz.

2014 yılı boyunca Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme çalışması kapsamında detaylı saha çalışmaları yaptık, zaman kaybetmeden ekolojik özellikler ile ilgili olarak koruma projelerini hayata geçirmeye başladık.

Flora

Bitki türlerimizi koruyoruz.

Proje sahasında inşaat plan-projelerine göre, orman kısmının korunması için planlamalar devam ediyor. Uygun habitatlara doğal olarak yayılan flora türlerinin taşınması, yerli türlerin havalimanı peyzajında kullanılmak üzere korunması, ekolojik koridor projeleri ilk etapta hayata geçirdiğimiz projeler arasında yer alıyor.

Proje sahasına yayılan bölgesel endemik türlerin tohumlarını toplayarak Ankara Tohum Bankası'na ilettik ve alanda bulunan bölgesel endemik veya endemik olmadığı halde nadir türlerin soğanlarını da alan dışında benzer habitatlara aktardık.

Proje alanındaki fidanların büyük bir kısmını saha etrafındaki ağaçlandırma alanlarına, 10.000 adedini de Arnavutköy ve Eyüp İlçeleri’ndeki okullara ve kamusal alanlara taşıdık.

2014 yılında yaptığımız flora koruma çalışmalarının izlemesi, konunun uzmanları tarafından 2015 yılı ilkbahar sezonunda yapıldı ve %100 başarı elde edildi.

İGA olarak, 1:5 oranında ağaç dikimi taahhüt ediyoruz. Bu önemli ağaçlandırma hareketine ek olarak çeşitli off-set projelerini devreye alacağız.

Fauna

Doğal yaşamı koruyoruz.

Hayvanlarla ile ilgili farklı uzmanlık alanlarına sahip geniş bir ekip ile ÇSED kapsamında detaylı saha etütlerini 2014 boyunca gerçekleştirdik, hassas ve endemik türleri tespit ettik, buradan hareketle de koruma önlemlerini tanımladık.

2015 yılı başı itibariyle bu koruma önlemleri ve ilave etütleri danışmanlarımız, biyologlarımız ve çevre mühendislerimiz ile yürütmeye başladık.

Bu kapsamda proje sahası etrafında detaylı spalax (körfare) koruma çalışması yürüttük. Fauna koruma programı kapsamında akademik uzmanların ve danışmanlarımızın yönetiminde kaplumbağaları toplayarak uygun habitatlara taşımaya başladık.

Yine proje sahası ve etrafında memeli hayvanlar ile ilgili olarak uzun vadeli detaylı çalışmalar ilgili kuruluşların koordinasyonunda planlıyoruz.

Kuş Gözlem

İstanbul Yeni Havalimanı Projesi için ilk kuş gözlem çalışmalarına Eylül 2013’te başladık. 2014 yılı boyunca proje sahasının tam genişliği boyunca dört gözlem istasyonunda, 12 km genişliğinde bir bantı tarayacak şekilde detaylı kuş gözlem çalışmaları başlattık.

iGA bünyesinde kuş veritabanı oluşturmak amacıyla tam zamanlı 5 kuş bilimci görev yapıyor. Kuş gözlem çalışmaları, dünyada ilk defa inşaat aşamasından itibaren 7/24 Kuş Radar Sistemi ile destekleniyor.

Türk ÇED Raporu taahhüdü olan Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı, İSTAÇ Odayeri Katı Atık Sahası ve Kompost Tesisleri ile proje sahasında eş zamanlı gözlem çalışmalarını 2014 yılı başında başlattık. Bu çalışma, Prof. Dr. İlhami Kiziroğlu ve ekibi tarafından yürütülüyor. İki yıl sürecek bu çalışmanın amacı, kümülatif değerlendirme ve risk değerlendirmesi yapmak.

Tüm bu çalışmalar ile kuşlarla ilgili sağlıklı bir veritabanı oluşturacak, en üst seviyede uluslararası standartlarda ‘Kuş Yönetimi Programı’ yapılandıracağız. İstanbul Yeni Havalimanı’nda uyguladığımız ‘Uçuş Güvenliği’ programımız ile benzer havalimanlarına örnek teşkil edeceğiz.